Hartritmestoornissen opsporen met enkel de camera van een smartphone en een app. Is dat betrouwbaar, en werkt het even goed op alle smartphones? De Belgische app-maker FibriCheck ontwikkelde een klinisch gevalideerd en goedgekeurd algoritme om met de camera en sensoren in je smartphone hartritmestoornissen op te sporen, en is hard op weg om te groeien in Europa en daarbuiten.
Er zijn legio apps in de appwinkels beschikbaar die claimen hartritme en hartafwijkingen te checken met enkel de camera van een smartphone. Enige probleem: veel van deze apps zijn niet gevalideerd, niet betrouwbaar en dus mogelijk zelfs schadelijk voor gebruikers.
Onderzoeksproject in ziekenhuis
FibriCheck is een medisch gecertificeerde screening en monitoring app, die begon in 2014 als onderzoeksproject bij Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk, samen met de Mobile Health Unit van Universiteit Hasselt. Onderzoekers in het ziekenhuis vroegen zich af of er een mogelijkheid was om met een app hartritmestoornissen op te sporen. Nadat een werkend algoritme ontwikkeld was, rees de vraag hoe deze technologie ook aan mensen buiten het ziekenhuis konden worden aangeboden.
Zo ontstond het gelijknamige bedrijf FibriCheck. Twee jaar duurde het bouwen en valideren van de app, mogelijk door groeikapitaal van een filantropische ondernemer. In 2016 werd Fibricheck goedgekeurd als klasse 2A medisch hulpmiddel in Europa en later ook in de Verenigde Staten. Dat betekent dat Fibricheck als standalone app een medisch, diagnostisch hulpmiddel is op een smartphone.
Vertrouwen van artsen
Lars Grieten, CEO en een van de vier oprichters van FibriCheck, vertelt: “Na CE-certificering was het voor ons het belangrijkst om eerst het vertrouwen van Belgische artsen te winnen. In deze eerste periode konden mensen de Fibricheck app alleen op voorschrift van een arts gebruiken om hun hartritme te meten.”

Fibricheck oprichters (tweede van rechts: Lars Grieten, CEO)
De Belgische patiënt kan het voorschrift scannen, de app vervolgens downloaden op een eigen smartphone, gegevens verzamelen en naar de arts sturen. Met dit ‘doktersmodel’ zijn er inmiddels 1200 dokters die FibriCheck voorschrijven, zegt Grieten. “Artsen zien ook het voordeel van FibriCheck ten opzichte van een Holter monitor om hartritmestoornissen op te sporen, namelijk het gemak waarmee patiënten kunnen meten. Ze hoeven niet met een kastje en volgeplakt met elektroden rond te lopen, maar kunnen thuis via de app eenvoudig een meting doen, op meerdere momenten op de dag of gedurende enkele weken.”
Digitale screening
Veel mensen weten niet dat ze een hartritmestoornis hebben. Door het gebrek aan regelmatige en langdurige opvolging wordt meer dan de helft van de hartritmestoornissen niet opgepikt. In de filosofie van FibriCheck biedt een app ook mogelijkheid om mensen te screenen. “Digitale screening kan in potentie hartritmestoornissen vroegtijdig opsporen. Een hartritmefilmpje maken van 10 tot 15 seconden bij zorgverlener is slechts een korte momentopname, in vergelijking met de mogelijkheid om 24/7 te meten via app.”
Grootste screeningscampagne
In België startte Fibricheck, met hulp van partners, een grootschalige campagne om mensen bewust te maken van de app en screeningsfuncties. Volgens Grieten is het “de grootste screeningscampagne wereldwijd”, waarbij er 65.000 Belgische mensen hun eigen hartritme meten via de Fibricheck app, vaak meerdere dagen achter elkaar.
Van de 65.000 gebruikers was er 11% die last had van onregelmatige hartritmes. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, zegt Grieten. “Van die 11% groep was er 1,4% met een ernstige afwijking die wel opgespoord moet worden. Die 1,4 % mensen met boezemfibrilleren kreeg het advies om contact op te nemen met hun huisarts.” Fibricheck onderzoekt momenteel wat er met die opvolging bij de huisarts gebeurde.
Concurrenten
Hoe kijkt Grieten aan tegen bedrijven als Apple en AliveCor, die aparte hardware maken voor diagnostiek van hartritmestoornissen? Hij draait de vraag om, en beschouwt Fibricheck als concurrent omdat het bedrijf alleen software maakt. “Een meting met de vinger op de camera is even goed als een AliveCor device. Wij hebben geen logistieke kosten of distributie van apparatuur en geen hardware updates. Het enige wat je nodig hebt is een installatie van de app om aan de slag te kunnen.” Fibricheck bereidt momenteel een partnership met een grote wearable fabrikant voor, waardoor de Fibricheck software toegankelijk wordt voor miljoenen mensen.

AliveCor: maken van een ECG via je iPhone
Direct downloaden
Naast de app op doktersvoorschrift en de op handen zijnde partnership met tech-bedrijven is er nog een derde distributiemodel dat de Belgische startup biedt: gebruikers kunnen de app direct downloaden.
Dat wijst zich vanzelf: je download de app in de app store, maak een profiel aan en de eerste meting is binnen enkele minuten gedaan. Fibricheck geeft één dag gebruik gratis. “Daarna kunnen gebruikers voor een maand- of jaarabonnement kiezen, met een onbeperkt aantal metingen. Als mensen ongerust zijn, doen ze 5 of 10 metingen, daar willen we niet in beperken”, aldus Grieten. Naast de directe uitslag in de app krijg ik circa 6 uur na mijn meting een rapport per mail over de meting, mijn hartritme en informatie als er een onregelmatigheid gedetecteerd zou zijn.
Toestel onafhankelijk
Volgens Grieten zit de meeste kapitaal en kennis van het bedrijf in de patenten en algoritmes. “Algoritmes om onregelmatige hartslag of boezemfibrilleren op te sporen, daar zijn er meer van. Maar met honderden smartphone modellen zit de grootste uitdaging in de kwaliteit van metingen tussen bijvoorbeeld een iPhone 6 en Samsung Galaxy gelijk houden. Fibricheck moet toestel onafhankelijk werken, dat is cruciaal om software als medisch hulpmiddel te vermarkten in de Verenigde Staten en Europa."
Het geheim van Fibricheck zit in het kwaliteitssysteem en de software-infrastructuur die gebouwd is, niet zozeer in de diagnostische mogelijkheden, zegt Grieten. Bij een bepaald merk of type smartphone kan de kwaliteit van de ingebouwde sensordata lager zijn, maar moet Fibricheck garanderen dat er geen foute diagnose ontstaat. “We voeren daar een proactief beleid voor, en checken dagelijks welke smartphones compatibel zijn en of de kwaliteit van de data voldoende is.”
Masterclass Kunstmatige intelligentie in de zorg: 26 en 27 september 2019
De inschrijving voor de twee-daagse masterclass Kunstmatige intelligentie in de zorg najaar 2019 is geopend. Bekijk de gastdocenten en evaluaties van deelnemers aan de eerdere editie van deze masterclass (beoordeeld met een 8,4 gemiddeld).
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!