Huisartsen, specialisten of verpleegkundigen hebben er niet zo veel mee te maken, maar voor software-ontwikkelaars en andere zorg IT-professionals is de opkomst van de relatief nieuwe FHIR standaard voor data-uitwisseling razend actueel. FHIR wordt toegepast in de producten van Apple en Google, maar ook in projecten als MedMij.
FHIR (spreek uit fire) is een relatief nieuwe standaard voor data-uitwisseling in de zorg. De ontwikkeling ervan verloopt via een community-aanpak die aansluit op de open source manier waarop programmeurs tegenwoordig werken. De standaard is een set afspraken die letterlijk wekelijks wordt uitgebreid door een actieve groep software-ontwikkelaars en medewerkers van standaardisatie-organisaties.
De grote belofte van FHIR: de standaard is veel gemakkelijker te gebruiken dan de vaak complexe oudere standaarden van de HL7 organisatie. Dat komt volgens de voorstanders omdat de standaard uit losse bouwstenen bestaat (zogeheten resources), en ook omdat de techniek van FHIR naadloos aansluit op moderne webstandaarden (API's) die al bekend zijn bij vrijwel alle programmeurs.
DevDays 2018: 14-16 november in Amsterdam
Het is dan ook geen wonder dat bijeenkomsten over FHIR steeds populairder worden. Van 14 tot 16 november kunnen FHIR-fans in Amsterdam terecht voor de zogeheten FHIR DevDays, een meerdaags congres dat in de afgelopen jaren is uitgegroeid van een redelijk besloten hobby-bijeenkomst tot een grootschalig evenement met sponsors als Google, Microsoft en Philips en honderden bezoekers uit tientallen landen.
De vorige edities van de FHIR DevDays werden georganiseerd door Furore, een Nederlands softwarebedrijf dat een grote rol speelt in internationale ontwikkeling van FHIR. De link met Furore is er nog steeds, maar via een nieuwe onderneming die Firely heeft. Daarin hebben directeur Rien Wertheim (ex Furore) en een aantal ervaren FHIR-specialisten hun kennis gebundeld en onderhouden ze een deel van internationale FHIR standaard.

HL7 FHIR DevDays in 2017
Tech-giganten zien brood in FHIR
Vorig jaar had de conferentie een ook voor insiders onverwachte primeur. Eyal Oren van Google vertelde hoe hij en zijn team machine learning inzetten om anonieme gezondheidsgegevens van grote groepen patiënten te analyseren. Google gebruikte daarvoor, zo bleek, de FHIR standaard om gegevens uit de systemen van verschillende leveranciers tot een dataset met een uniforme en bruikbare structuur te boetseren.
Het bleek een voorbode te zijn van de zogeheten Cloud Healthcare API die Google dit jaar aankondigde: een set afspraken om zorgdata eenvoudiger vanuit EPD’s of andere zorgsystemen naar de Google cloud-omgeving te kunnen omzetten met behulp van FHIR. En nog recenter kondigden Microsoft, Amazon, IBM, Oracle, Salesforce en Google samen aan dat ze beter willen samenwerken om zorgdata gemakkelijker en veilig uit te wisselen, om daarmee de beloften van de cloud en kunstmatige intelligentie dichterbij te brengen voor zorgtoepassingen. Ook in dit initiatief speelt FHIR een grote rol.
Korting en kans op geldprijs voor startups
Om kennis over FHIR ook voor kleinere startende med-tech ondernemingen toegankelijk te maken, is er dit jaar een aparte track voor startups. “We snappen dat de kosten om twee mensen te laten deelnemen voor startups een drempel kunnen vormen”, zegt Rien Wertheim. Daarom kan een (beperkt) aantal startups voor een sterk gereduceerde prijs (250 euro p.p.) deelnemen aan een voor hen ontwikkeld dagprogramma op 15 november. De deelnemende teams kunnen na een briefing deelnemen aan de reguliere sessies van die dag, en mogen in de middag hun product pitchen voor een jury. Wie dat het meest overtuigende doet, kan een geldprijs van 2500 euro verdienen. De jury kijkt naar het aspecten als innovatie en wat de toepassing gaat opleveren, maar ook naar het onderliggende business model.
Wertheim: “Bij de DevDays draait het om educatie, het delen van ideeën en netwerken. Ontwikkelaars van startups hebben hier toegang tot experts van Google, Microsoft, Epic, Cerner en veel andere ervaren FHIR-ontwikkelaars. Daardoor kunnen ze de tijd die nodig is om met hun toepassing op de markt te komen inkorten.” Startups in de zorgsector met minder dan 30 personeelsleden die drie jaar of korter bestaan en een product ontwikkelen dat gebruik maakt of gaat maken van FHIR, kunnen hun aanmelding mailen naar info@fire.ly.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!