Wie besluit zelf een app te (laten) ontwikkelen, loopt tegen talloze vragen aan. Die vragen kunnen uiteenlopen van techniek tot een passend verdienmodel of medisch-inhoudelijke kwesties. In de reeks Ask the Expert leggen wij vragen van lezers voor aan het ontwikkelteam van digitaal bureau Inspire. Dit Utrechtse bedrijf helpt opdrachtgevers, waaronder het UMC Utrecht en de startup Tired of Cancer, bij het bouwen van impactvolle apps. De vraag van deze week: welke mensen heb ik nodig om een app te ontwikkelen?
Stel, je hebt als KNO-arts een idee voor een app voor je patiënten. Vanuit de innovatie-subsidie van het ziekenhuis is er geld vrijgemaakt om de app te bouwen. De kans is groot dat je niet zelf alle kennis, tijd en ervaring hebt om de app te ontwikkelen. Welke expertises heb je eigenlijk nodig om een app te bouwen? Hoe ziet het ontwikkelteam eruit?
Product owner
Eén van de belangrijkste personen in het ontwikkelteam is de product owner. Over het algemeen is dat de opdrachtgever. Dat kan de KNO-arts, de bedenker van de app, zelf zijn. Wanneer hij of zij te weinig tijd heeft om actief bij het ontwikkelproces betrokken te zijn, kan de product owner ook iemand anders zijn: een andere arts, een stagiair of een onderzoeker. “Voor het ontwikkelteam is de product owner degene die we kunnen bevragen. Hij of zij geeft de rest van het team de informatie die nodig is om de app te realiseren en maakt belangrijke keuzes in het ontwikkelproces”, legt Floris Vlasveld uit, de oprichter van Inspire.
Het is volgens Floris een misvatting dat je van tevoren alle keuzes maakt, die ‘over de schutting gooit’ en dan een app hebt. “Bij moderne softwareontwikkeling kijk je wekelijks samen hoe je ervoor staat, hoe de nieuwste versie van de software werkt en of het team de juiste richting op gaat. Dat betekent dat een product owner regelmatig kleine beslissingen moet nemen: dit blijft, dit niet, hier gaan we het over een andere boeg gooien. Als de specialist zelf te druk is om dagelijks met de app bezig te zijn, dan moet de product owner iemand zijn met de bevoegdheid om die besluiten te nemen.”
User experience designer
Maar hoe krijgt het idee voor een app daadwerkelijk vorm? Daar komt een volgend teamlid om de hoek kijken: de user experience designer. “Weten hoe mensen met een app omgaan, dat is een vak apart”, zegt Floris. “Een user experience (UX) designer helpt een opdrachtgever om de eindgebruiker niet uit het oog te verliezen en mee na te denken over de vraag: hoe verleiden we de gebruiker om met de app aan de slag te gaan? Hoe geweldig het idee voor een app ook is, als je niet nadenkt over de gebruikservaring kan het alsnog een grote mislukking worden.” Aan de hand van het idee van de app en de behoeften van gebruikers ontwerpt de UX-desiger de user interface van de app. Vaak is de UX-designer een van de eerste personen waarmee je gaat praten, juist omdat die getraind is de juiste vragen te stellen en zo naar boven te halen wat de wensen zijn en wat het achterliggende idee van de app is.
Softwareontwikkelaar
Een derde expertise draait om de softwareontwikkeling. De softwareontwikkelaars bouwen de daadwerkelijke app. “Wacht niet te lang met een ontwikkelaar erbij te halen, want je wilt snel genoeg weten of jouw ideeën ook daadwerkelijk uitvoerbaar zijn”, zegt Floris. “Een goede ontwikkelaar kijkt niet alleen wat er technisch mogelijk is, maar denkt samen met de product owner, ontwerper en eindgebruiker na over de app. Weliswaar vanuit een technische blik, maar ervaren developers kijken verder dan alleen het technisch perspectief.”

Wie is de eindgebruiker van de app?
Eindgebruikers
Voor wie ontwikkel je de app? Voor patiënten, verpleegkundigen of artsen? Dat zijn de eindgebruikers van je app. En met dat clubje mensen kan het eerste prototype van de app worden getest. “Nog voordat er een regel code geschreven is, wil je als product owner nagaan of jouw app inderdaad meerwaarde heeft en of het de eindgebruiker echt verder helpt. Dat valideren van de uitwerking van je idee doe je samen met eindgebruikers.” Neem enkele patiënten of (collega)artsen voor wie je de app maakt en vraag hen het prototype uit te proberen. Werkt de app prettig, is alles duidelijk, voelt het vertrouwd?
De rollen product owner, user experience designer, ontwikkelaar en eindgebruiker vormen de belangrijkste basis voor het ontwikkelteam. Maar bij een app maken komt veel kijken en het verschilt per mobiele app en per organisatie of er nog meer ‘in huis’ gehaald moet worden. Omdat de meeste zorginstellingen niet zelf alle expertise in huis hebben, is het raadzaam om een digitaal bureau te raadplegen, zodat zij je kunnen ondersteunen bij de app ontwikkeling. Floris: “Door vroeg in het proces mensen met veel ervaring mee te laten denken, kun je voorkomen dat je een verkeerde richting inslaat. Als KNO-arts weet je alles van keel, neus en oren, maar meestal niet van app development.”
Een digitaal bureau dus. Maar hoe kies je zo’n bureau? Dat bespreken we in de volgende Ask the Expert. Heb je zelf ook een vraag over (medische) app ontwikkeling? Stuur deze dan naar redactie@smarthealth.nl.
Over de expert:
Vanuit een passie voor ondernemerschap, technologie en maatschappelijk relevante innovatie richtte Floris Vlasveld digitaal bureau Inspire op. Binnen Inspire is hij het aanspreekpunt voor klanten en partners. Met een vingers aan de pols van de snelle technologische ontwikkelingen werkt hij met opdrachtgevers die impact willen maken, voornamelijk binnen de zorg.
Best ook regulatory en health software product-certificatie experten betrekken bij bepaalde keuzes en tijdens de ontwikkelingscyclus.
Idd, er is regelgeving en er zijn standaarden en patiëntenverenigingen (vb. eetstoornissen) om gebruikersveiligheid te borgen. Dus kwaliteits/validatie-experts zijn geen innovatie frustrerende kostenpost maar essentiële teamleden.
Hallo Johan en Huib. Bedankt voor jullie reactie. Ik ben het helemaal met jullie eens: het betrekken van experts op het gebied van wet- en regelgeving, klinische validatie en gebruiksvriendelijkheid is bijzonder belangrijk. Ter aanvulling op bovenstaand artikel staat op https://www.inspire.nl/blog/welke-expertises-zijn-er-nodig-voor-medische-app-ontwikkeling/ een wat uitgebreider artikel waarin die specialismen benoemd worden.