SmartHealth is terug uit Sitges, waar HIMSS Europe 2018 werd georganiseerd. Tijdens de uiteenlopende keynotes, workshop sessies en op de beursvloer viel een aantal nieuwe zorg-apps, toepassingen en platforms ons op.
Zoals ook al op dag 1 van HIMSS duidelijk wordt, zijn we in de fase belandt waarin cultuur en gedragsverandering centraal staan. De technologie is zelden nog een issue bij het gebruiken en opschalen van digitale zorg: het draait om het herontwerpen van zorgprocessen, integratie van data en mensen opleiden en trainen om met digital health te gaan werken.
Tegelijkertijd is HIMSS/Health 2.0 een beurs gericht op zorg en ICT, dus zijn er verschillende internationale paviljoens waar bedrijven hun nieuwste digital health producten tonen. Sinds april 2017 zijn HIMSS en Health 2.0 ‘getrouwd’, zoals Indu Subaiya, co-founder en CEO van Health 2.0 vertelt. Deze samenwerking zorgt ervoor dat het traditionele zorg ICT-netwerk van HIMSS samenkomt met Health 2.0’s netwerk van internationale investeerders en startups.
Vruchtbaarheid in het Midden-Oost
Tijdens de HIMSS Europe & Health 2.0 Conference 2018 heeft Health 2.0 ook nog steeds een paar eigen sessies op het programma staan. Bijvoorbeeld de Health 2.0 classic Unmentionables and Health Taboos, waarin zaken worden besproken die een grote impact op onze gezondheid (kunnen) hebben, maar tegelijkertijd beperkt een plek hebben in de traditionele zorg en vaak gestigmatiseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan stress, depressie, alcoholverslaving, een slechte relatie of seksuele gezondheid.
Een opvallende app die voorbij komt is Nabta Health, een fertility app specifiek gericht op vrouwen en meisjes in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Volgens CEO Sophie Smith rust er in deze regio’s nog steeds een taboe op zaken als menstruatie, ovulatie en (on)vruchtbaarheid en is sekseducatie zeer beperkt. Dat vormde voor haar de aanleiding om Nabta Health te ontwikkelen.

NabtaHealth
Apps als Glow, Natural Cycles en Clue groeien in populariteit, en ook Fitbit heeft een functie voor female health tracking toegevoegd aan zijn nieuwste wearables. Nabta Health geeft gebruikers een inzicht in hun cyclus en vruchtbare dagen, door gegevens over hun temperatuur, beweging, slaap en gewicht te verzamelen. Over thema’s als menstruatie, bevruchting, zwangerschap en moederschap geeft de app informatie in de vorm van tekst, video en animaties. “We hopen deze groep gebruikers enerzijds meer te leren over hun eigen lichaam en daarnaast vrouwen te ondersteunen bij het zwanger raken”, aldus Smith.
Videobellen met Franse dokter
Aan aantal keer voorbij zien komen: websites en apps om met een arts of zorgverlener digitaal contact te hebben. Hier en daar betreden studenten het podium die hun afstudeeronderzoek mogen presenteren, maar het merendeel van de interactieve sessies zijn Europese (startende) ondernemers die een product of dienst hebben ontwikkeld die ook daadwerkelijk gebruikt wordt in dit land, zoals bijvoorbeeld het Franse MedWay voor digitale consults.

MedWay
Otoscoop voor thuis
Nog een nieuwkomer: de Israëlische telehealth aanbieder TytoCare. Het bedrijf maakte vorig jaar bekend een investering van 25 miljoen dollar te hebben ontvangen van een Chinese investeringsfirma. TytoCare ontwikkelt een digitale zorg-toepassing waarmee mensen thuis een medisch onderzoek kunnen uitvoeren, bij zichzelf of een familielid. Ook zorgprofessionals kunnen de medische kit onderweg of op locatie gebruiken. “We’re reducing the need for symptom-based guesswork when making a diagnosis”, aldus Eyal Baum van TytoCare.
De $299 kostende telehealth ‘home kit’ bestaat uit een digitale otoscoop, een stethoscoop, een thermometer en een handheld device met ingebouwde digitale camera. Met de set kunnen gebruikers hun oren, keel, hart, longen, buik en huid onderzoeken, en hun hartslag en temperatuur meten, zegt Baum. Bijvoorbeeld om te controleren op griep, insectenbeten, longontsteking, oorinfecties of huiduitslag. De telehealth set heeft FDA-clearance en voldoet dus aan de wettelijke vereisten van het Amerikaanse agentschap. Tyto Care wordt in de Verenigde Staten al verkocht aan een aantal ziekenhuizen, Baum verwacht dat CE-markering in Europe snel volgt.
Om de kans op een, voor de dokter, bruikbare en accurate meting te vergroten, worden gebruikers tijdens het meten begeleid door feedback op het scherm. Via een laag augmented reality zien gebruikers waar ze de stethoscoop op het lichaam moeten houden en laat een metertje zien of er een goede meting uitgevoerd wordt of dat deze over moet worden gedaan, bijvoorbeeld omdat er tijdens het meten gepraat wordt.
De metingen kunnen op twee manieren gedeeld worden met een arts. Via een Live Telehealth Exam kijkt de arts direct mee tijdens het uitvoeren van de metingen. Het is ook mogelijk om een meting uit te voeren, deze op te slaan en later op te sturen. De metingen worden opgeslagen op het platform van TytoCare. TytoCare heeft ook een professionele variant van hun onderzoekskit. Deze kost $999,-. Op dit moment wordt TytoCare getest en uitgerold bij enkele zorgorganisaties, grote werkgevers (voor hun werknemers) en telehealth aanbieders. Consumenten kunnen zich op de site van TytoCare op de wachtlijst laten zetten voor de TytoHome.
DreaMed
Ook gespot op de beursvloer: apps en websites om patiënten te betrekken bij het zorgproces, niet alleen gericht op vragenlijsten en PROM's maar ook op subjectieve beleving van zorg en herstel, integratie met fitness trackers, etc. Daarnaast zien we aan aantal platformen voor clinical decision support. In goed Nederlands: software die bijvoorbeeld een oncoloog kan helpen om grote hoeveelheden data te bekijken in een overzichtelijk dashboard, of software zoals DreaMed, die data van continue glucose monitoring pompen (van verschillende leveranciers) verzamelt in één dashboard zodat de internist of diabetes-verpleegkundige niet in verschillende schermen of apps hoeft te kijken.
Skin Image Search
Natuurlijk speelt AI een rol bij een lichting nieuwe startups, waaronder Mediktor, een Spaanse startup die een klinisch gevalideerde symptomen-checker app ontwikkelt.
De van oorsprong Noorse CEO van de app en website First Derm laat het publiek meekijken terwijl zijn AI-systeem een aantal moedervlekken en huidaandoeningen analyseert. Alexander Börve, een voormalig orthopedisch chirurg, vertelt hoe mensen in Amerika gemiddeld 32 dagen wachten op een bezoek aan een dermatoloog. Om deze wachttijd te verkorten en mensen de mogelijkheid te bieden om altijd en overal advies te vragen over een verdacht plekje of huidprobleem, bedacht hij een website waarop gebruikers een foto kunnen delen en binnen een paar uur antwoord ontvangen van een dermatoloog. Het nakijken van een foto kost een paar tientjes en gebeurt door een van de aangesloten dermatologen in het netwerk van First Derm.
Twee maanden geleden ging de beta versie van Skin Image Search live, een onderdeel van First Derm. De nieuwe app wil met behulp van kunstmatige intelligentie mensen helpen bij het beoordelen van hun huidaandoening. Volgens CEO Börve is de app geen vervanging van de dermatoloog, maar is het eerder een goed alternatief voor Google, de eerste plek waar mensen naartoe gaan om een plekje op hun huid te checken. “Tachtig procent van de mensen die via onze betaalde service een foto uploaden en hun gegevens invullen, klikken vervolgens weg als ze bij de betaalknop aankomen. Wij zien dat daar soms ook foto’s van melanomen tussen zitten. Om deze mensen hopelijk toch tijdig te waarschuwen een dokter te bezoeken, hebben we een gratis zelf-check ontwikkeld.”

First Derm's AI toepassing
Gebruikers delen twee foto’s van hun huidaandoening, een close-up en een foto waarop de huid rondom de plek/puist/vlek/acné zichtbaar is. Deze foto’s worden vergeleken met duizenden foto’s in een database. Volgens Börne kan het platform nu met zo’n 60% zekerheid aangeven wat de aandoening is. “Dit resultaat wordt alleen maar beter en beter naarmate er meer foto’s worden toegevoegd.” De app geeft een top 5 mogelijkheden, waarbij gebruikers op de beschrijving kunnen drukken voor meer informatie. Er zitten momenteel 250 huidaandoeningen in de database van Skin Image Search.
Leuk artikel! De CEO van Nabta Health is trouwens Sophie Smith ipv Smit