24 uur per dag, 7 dagen per week een huisarts spreken. Een groep huisartsen in Londen is een samenwerking aangegaan met technologiebedrijf babylon om dit mogelijk te maken voor inwoners van Londen. Met de dienst GP at hand kunnen Britten op ieder moment van de dag een huisarts spreken via hun smartphone. De proef start in de greater London area, de initiatiefnemers hopen de service op termijn ook in de rest van Groot-Brittannië aan te kunnen bieden. Niet iedereen is enthousiast over het initiatief.
De huisartsen - opererend onder de Britse National Health Services (NHS) - zijn een samenwerking aangegaan met technologiebedrijf babylon health. Zij ontwikkelen de software en infrastructuur voor de GP at hand (dokter in je hand) app. De app is nu alleen nog in Londen en omstreken beschikbaar, maar dat betekent alsnog een gebied van 3,5 miljoen patiënten, aldus de BBC. NHS en babylon startten al eerder een samenwerking voor een kunstmatig intelligente triage app, om de druk op de huisartsen- en spoedpost te verlichten.
Videoconsult goed alternatief
De bij de NHS aangesloten huisartsen zijn ervan overtuigd dat een consult met een dokter niet face to face hoeft te gebeuren, maar prima digitaal kan. Volgens de website kan het ‘merendeel van de medische issues veilig en effectief behandeld worden op afstand’:
All GP at Hand GPs have extensive experience and training in delivering digital health care. Our experience has been that the majority of conditions can be safely dealt with by video call, and when a physical examination is required, we'll arrange this for you straight away.
Telefonische consultatie wordt ook al jaren gebruikt, benadrukken de initiatiefnemers, en videoconsults zijn een goede aanvulling hierop. De digitale huisarts kan een recept uitschrijven - die naar de dichtstbijzijnde apotheek wordt verstuurd -, een doktersverklaring uitschrijven (bijvoorbeeld voor een werkgever), een doorverwijzing maken of adviseren om een fysiek consult te plannen. Gebruikers worden niet automatisch met hun eigen huisarts verbonden als ze van GP at hand gebruik maken, maar kunnen wel aangeven dat dit hun voorkeur heeft bij het clinical support team van babylon. Ook meldt de site van GP at hand dat de aangesloten huisartsen inzicht hebben in het volledige NHS-dossier van patiënten - hoe dit in de praktijk precies werkt, wordt niet duidelijk.

GP at hand: een recept ophalen dat digitaal is voorgeschreven
"Druk op huisartsen neemt juist toe"
De koepelorganisatie van Britse huisartsen, Royal College of GPs, heeft wel enkele bezwaren geuit op het initiatief, onder meer dat dit soort online diensten alleen beschikbaar zijn voor tech-savvy mensen, die overweg kunnen met een moderne smartphone. Ook is de koepelorganisatie bang dat dit online initiatief de druk op huisartsen alleen maar laat toenemen, meldt de BBC, doordat complexe patiënten en mensen met een combinatie van lichamelijke en psychische klachten niet online geholpen kunnen worden. Een ander bezwaar is dat een consult op afstand ook veel ruimte laat voor misbruik, bijvoorbeeld geneesmiddelen voorschrijven terwijl dit eigenlijk niet gewenst is. De NHS geeft zelf aan dat er een aantal aandoeningen zijn waarbij zorg op afstand minder of niet geschikt is, zoals voor zwangere vrouwen en mensen met (complexe) psychische aandoeningen.
Binnen 2 uur een afspraak
De initiatiefnemers van GP at hand verwachten dat het meestal mogelijk zal zijn om binnen 30 minuten een huisarts te spreken. Het kan tot maximaal 2 uur duren voordat je aan de beurt bent, afhankelijk van de drukte en het tijdstip waarop je belt. Consumenten kunnen natuurlijk ook aangeven wanneer ze graag een arts willen spreken door een afspraak in te plannen. Zij worden dan op de door hen aangegeven datum en tijdstip gebeld.
De gesprekken duren 10 minuten. Als een klant liever meer tijd wil, dan kunnen er twee timeslots geboekt worden. Het clinical support team van babylon – het servicecentrum dat vervolgafspraken maakt – is tussen 8 uur s’ ochtends en 10 uur s’ avonds bereikbaar van maandag tot en met zondag. Alle gesprekken worden opgenomen en veilig encrypted bewaard, meldt babylon, mocht er ooit onderzoek nodig zijn in bepaalde gevallen.
GP at Hand maakt gebruik van een platform dat gerund wordt door de app-maker Babylon die in de zorg actief is. Het gebruikt een interactieve symptoomchecker die de triage uitvoert, een "healthtracker" laat functioneren en die de prescriptie regelt. Ondanks herhaaldelijke vragen van medici, oa in de British Medical Journal, is er geen verslag naar buiten gebracht van het aangekondigde onafhankelijke veiligheidsonderzoek dat gedaan is bij de pilotstudie van voornoemde symptoomchecker. Toch laat de NHS GP at Hand starten. Er zijn trouwens veel medische onderwerpen uitgesloten bij GP at Hand, zoals zwangerschap, psychisch lijden en "complex physical, psychological and social needs". Het eigenaarschap van de verkregen dat ais ook dubieus geregeld. De NHS is niet degene die de gezondheidsdata bezit, maar het bedrijf Babylon. In de contracten staat dat als Babylon Healthcare services of een substantieel deel van zijn "assets"( bezittingen) overgenomen wordt door een derde partij, persoonlijke gegevens over klanten die door Babylon beheerd worden één van de over te dragen "assets" zullen zijn. Op deze wijze kunnen gezondheidsdata vervreemd worden naar buiten de NHS. Dit soort constructies bieden ten eerste geen volledige huisartsendiensten en zijn ten tweede dubieuze initiatieven die zorgdata bij externe bedrijven doen belanden.
Zie voor meer details https://www.theregister.co.uk/2017/11/06/nhs_app_london/