De Amerikaanse digitale zorgverzekeraar Oscar gaat verzekeringsclaims en patiënt data combineren in een dashboard voor zorgverleners. Het Clinical Dashboard is op artsen gericht, maar patiënten profiteren er ook van dat al hun gegevens op één digitale plek te vinden zijn, stelt Oscar. Slimme algoritmes moeten op den duur meer informatie gaan geven over de kosten van bepaalde zorgpaden en behandelingen.
Oscar ging in juli 2013 van start met een concept waarbij verzekerden via een app en een platform onder meer gratis online consulten kunnen ontvangen. Daarnaast regelt Oscar alle communicatie tussen hun verzekerden en zorgaanbieders zo veel mogelijk online en via de eigen app.
Drie miljard dollar waard
In 2014 ging Oscar een samenwerking aan met Misfit wearables, een Amerikaanse producent van fitness trackers (zoals Misfit Shine, Misfit Ray, Misfit Flash). Oscar wilde zijn – destijds - 16.000 klanten meer laten bewegen, en gaf daarom alle klanten een gratis Misfit Flash. Bovendien konden klanten per maand 20,- dollar shoptegoed bij Amazon.com winnen door hun beoogde dagelijkse stappendoel te halen. De data die de stappentellers verzamelden werd overigens niet alleen in de Misfit app getoond, maar ook doorgestuurd naar de online omgeving van Oscar - een voorwaarde voor klanten om deel te nemen aan de stappen challenge.

Oscar beloont gezond gedrag met trackers en cadeaubonnen
Het bedrijf werd begin 2016 met ruim 135.000 leden op meer dan drie miljard dollar gewaardeerd door Forbes. In totaal haalde Oscar in de afgelopen vier jaar ruim zevenhonderd miljoen dollar aan investeringen op bij investeerders als Founders Fund, Google Ventures, Goldman Sachs, Google Capital, Horizons Ventures en Khosla Ventures.
Connecting the dots
Afgelopen week lanceerde Oscar hun Clinical Dashboard. ‘Connecting the dots’, zoals Oscar’s Chief Technology Officer Alan Warren op de bedrijfsblog schreef. Het dashboard is erop gericht op zorgverleners een uitgebreider overzicht te geven van hun patiënten. Hoewel het dashboard van Oscar gelijkenissen toont met een elektronisch patiëntendossier in het ziekenhuis, mist een EPD bijvoorbeeld de aantekeningen van een teleconsult (via Oscar) of een bezoek aan een spoedeisend hulp bij een ander ziekenhuis. Het dashboard verzamelt dus niet alleen de medische geschiedenis van een Oscar-gebruiker, maar ook zijn of haar huidige medicijngebruik, lab-resultaten, doktersbezoeken, ziekenhuisopnames- of ontslagen en extra informatie als allergieën.
In hoeverre leden zelf extra informatie aanleveren en of er koppelingen tussen ZIS’en of HIS’en zijn, wordt nog niet duidelijk, en evenmin of Oscar wellicht gebruik maakt van de Amerikaanse Blue Button standaard voor het opvragen van dossiers bij zorgaanbieders. Wel meldt Oscar dat zorgverleners die het dashboard openen automatisch meldingen krijgen van recente doktersbezoeken, vermoedelijke aandoeningen, afwijkende testresultaten of andere rode vlaggen. “Zo hoeven zorgverlener niet te veel tijd te besteden aan het doorspitten van dossiers of lijstjes”, aldus Warren.

Oscar Clinical Dashboard
Gezien Oscar's core business als zorgverzekeraar, toont het dashboard ook verzekeringsclaims. Door middel van machine learning moet het systeem hier de meest relevante data uit gaan filteren en patiënten en zorgverleners op den duur inzichtelijk maken wat bepaalde behandelpaden en behandelingen kosten en opleveren.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!